Boekentik

jan
2013
24

posted by on Columns

4 comments

Stapel boeken

Ben ik net gewend aan mijn smartphone, zou ik alweer een nieuwe stukje techniek moeten uitproberen volgens mijn collega’s! Als je zoveel leest als ik, zou een e-reader het einde zijn.

Tijdens een etentje proberen ze me te overtuigen: je kan echt veel boeken downloaden dus grijp je nooit mis. “Er is zoveel” zeggen ze. Het apparaat weegt niet zwaar in de hand waardoor je het ’s avonds in je bed langer vol houdt. Maar het grootste voordeel, en dat wil ik best geloven, merk je als je op vakantie gaat. De aparte tas vol boeken hoeft niet meer mee of je koffer is lichter.

Ik beloof op kantoor navraag te doen bij een collega die al lange tijd, tijdens haar pauze, het ene boek na het andere leest op zo’n apparaat. En ja, ze heeft het mee en ik mag het bekijken. Ik moet toegeven: mooi ding. Maar ik ben nog niet om. Ik beloof erover na te denken.

Ik ben van het genre dat graag een boek in de handen heeft. Zo kies ik mijn boeken ook uit. Ik koop mijn boeken namelijk bij de kringloopwinkel of de rommelmarkt. De kaft en de dikte van het boek trekken me aan. Ik pak het vast. Bekijk de titel, de afbeelding op de kaft, de achterkant. Laat het in mijn handen gaan, weeg het als het ware: lekker dik! Daarna pas, lees ik waar het over gaat op de achterkant of in de flap van de omslag. Zo heb ik in mijn boekenkast zo’n 50 boeken op voorraad (echt!) die ik op deze manier heb gekocht. Het gekke is dat, wanneer ik zo’n verhaal uit heb, ik geen enkele behoefte meer heb het boek te bewaren. Het moet door. Een boek moet gelezen worden. Ik geef het weg.

Het heerlijkste moment beleef ik als het boek die ik lees bijna uit is. Dan loop ik naar mijn boekenkast en, intens gelukkig van zoveel keuzes, sta ik eerst even stil, en bewonder de volle planken. Wat zal ik straks lezen, waar heb ik straks zin in? En weer trekt de buitenkant me aan. Ik pak een boek uit de kast. Heerlijk, even vast houden. Waar ging deze ook alweer over? En deze. Ik kies alvast het volgende boek die ik ga lezen. Ik kan me altijd bedenken. Zoveel keuzes. God, wat ben ik rijk!

Een e-reader. Ik moet er voorlopig niet aan denken want van de gedachte aan een lege boekenkast word ik ongelukkig. En arm.

© Een Blij Mens

Foto: http://www.flickr.com/photos/osiatynska/

Tags: , ,

4 comments

Trackback e pingback

No trackback or pingback available for this article

Leave a Reply