Vernederlandst Frans eten

jul
2013
27

posted by on Columns

No comments

8572946644_255963e425

 

Op een avond sta ik gehaktballen te draaien. En ik denk: “Hoe Nederlands wil je het hebben?”

Aardappels, sperziebonen en natuurlijk appelmoes erbij.

Ik ken mensen, die dit heerlijk vinden. Ikzelf walg bij het idee aan appelmoes bij het warm eten. Maar ik ben getrouwd met een Nederlander, dus: appelmoes op tafel.  Ik pak het gewoon niet.  En iedereen aan tafel is tevreden.

Als ik zuurkool maak, wordt het geen Elzaser variant: De Elzaser worsten heb ik niet in mijn bereik. Maar ik zorg voor een alternatief: Ik beperk me niet tot de welbekende rookworst. Ik vul het aan met spek, casselerib en allerlei saucijzen. Om het Elzaser effect te vergroten, serveer ik het op een grote platte schaal: zuurkool in het midden, aardappels eromheen en daar weer omheen de verschillende soorten vlees. Een witte zoete wijn erbij, geschonken in Elzaser glazen (met die groene voetjes) en klaar is Catherine…

Ook maak ik een heerlijke Franse “ragout” (lees draadjesvlees) in no time in de snelkookpan. Heerlijke pan trouwens voor een werkende vrouw. Met bloemkool en komkommer wordt het een lekkere Frans-Nederlands combinatie.

Ach, natuurlijk : mijn hart breekt nog steeds wanneer ik in een restaurant stokbrood als voorgerecht krijg geserveerd, die vervolgens tijdens het hoofdmaaltijd wordt weggehaald. En als het kan, bestel ik in zo’n restaurant, een kaasplateau als toetje. Het zit er eenmaal in.

“Het blijft een Française he” commentaren dan mijn eetgenoten.

Dat klopt! Ik blijf een Française die inmiddels vele jaren in Nederland woont en vernederlandst is zou je kunnen zeggen. Je kunt het het beste zien als je bij mij aan tafel komt.

 

© Een Blij Mens

 

Foto: http://www.flickr.com/photos/sjorskloenie/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags: , , , ,

Leave a Reply